Sık Sorulan Sorular

1 - SORU: Benim oğlum 2900 gr olarak doğdu. 1 yaşına geldiğinde yaklaşık kaç kilo olması normaldir?

1 - Cevap: Yaşı dolduğunda normalde doğum kilosunun 3 katı ağırlığında olması beklenir.

2 - SORU: Şu anda 4 aylık olan kızımı oturtabilir miyim?

2 - Cevap: Hayır, 5 aylık olunca normalde destekli olarak oturtabilirsiniz. 7 aylık olunca da desteksiz oturabilmeli. Aksi takdirde mutlaka çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

3 - SORU: İnsülin pompası her yaştaki diyabetliye takılabilir mi?

3 - Cevap: Şu an için dünyada en küçük insülin pompa kullanıcısı 12 günlük bir hastadır. Pompa her yaş grubuna takılabilir ancak önemli olan hasta ve/veya yakınının bu uygulamaya hazır olmalarıdır.

4 - SORU: İnsülin pompa eğitim programı kaç gün sürmektedir?

4 - Cevap: Merkezimizde uygulanan eğitim programına göre haftada 2 gün 2 şer saat olmak kaydıyla eğitim yaklaşık 1 ay sürmektedir.

5 - SORU: Daha önce birkaç kez zayıflama dietine girdim ama başarılı olamadım. Verdiğim kiloları daha sonra fazlasıyla geri alıyorum. Ne yapmam gerek?

5 - Cevap: Zayıflama diet programları ancak yemek alışkanlıklarını yaşam şekli haline getirebilenler de başarılı olur. Ayrıca her gün olamasa bile haftanın en az 3 gününde egzersiz için kendimize zaman ayırabilmeliyiz

6 - SORU:  9  yaşındaki  kızımda  aşırı  miktarda  koltuk   altı   kıllanması var.  Dün  akşam da lekelenme tarzında kanaması oldu. Normal mi?

6 - Cevap: Kızınızda erken ergenlik ile ilgili bulgular mevcut. En kısa zamanda pediatrik endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

7 - SORU: Benim ve eşimin boyu normalden kısa. Acaba oğlumun boyunun kısa olması genetik mi?

7 - Cevap: Ebeveyn boylarının kısa olması çocuklarının da boylarının kısa olacağı anlamına gelmez. Özellikle kemik yaşı tayini ile bu konuda daha doğru yaklaşım yapılabilir.

8 - SORU: Tip 1 şeker hastasıyım. Bazı akşamlar yemek yemeyip meyve yesem bir zararı olur mu?

8 - Cevap: Hayır olmaz. Ancak tabii ki yaptığınız insülin miktarını azaltmanız gerekir.

9 - SORU: Bitkisel çaylar zayıflatır mı?

9 - Cevap: Zayıflama programı; diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve beslenme eğitiminin birleşimidir. Bu bileşenler sağlanmadan bitkisel çaylar ile zayıflamayı beklemek doğru değildir. Diyetisyen tarafından uygun görülen bitkisel çaylar diyetinizi çeşitli fonksiyonel özellikleri ile destekleyecektir.

10 - SORU: Kızım 10 yaşında. Bugün kanaması oldu. Ne yapmalıyım?

10 - Cevap: Erken adet görmesi söz konusu. Hemen çocuk endokrinoloji uzmanına gidiniz. Aylık yapılan bir iğne ile adet durdurulacaktır.

11 - SORU: Hangi besinlerden D Vitamini alabiliriz?

11 - Cevap: D vitamini sentezi vücudumuzun güneş ışınlarını görmesi ile olur.  D vitamini için temel kaynağımız güneştir. D vitaminin en iyi besinsel kaynağı ise balık yağıdır, diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerde çok az bulunur. Bazı ülkelerde süt ve yağlar D vitamini eklenerek zenginleştirilmiştir. Ülkemizde de bazı sütler D vitamini ile zenginleştirilmiştir.

12 - SORU: Sağlıklı olmak için bel çevresi en fazla kaç cm olmalıdır?

12 - Cevap: Bel çevresi ölçümü erkeklerde 94 cm ve üzerinde risk, 102 cm ve üzerinde ise yüksek riski ifade eder. Kadınlarda ise 80 cm ve üzeri risk, 88 cm ve üzeri yüksek risk göstergesidir.

13 - SORU: Pastörize süt zararlı mıdır? Çocukların hormonlarını bozduğu söyleniyor. Doğru mu?

13 - Cevap: Pastörize süt, kapalı ortamda uygun ısıl işlem gördüğü için sağlıklıdır. Katkı maddesi içermez. Dolayısı ile içerisine eklenen hormon bozucu bir kimyasal yoktur. Ülkemizde hayvanlara verilen yemlerin hormonlu olması yasaktır ve düzenli alınan numuneler ile hayvan yemlerinin hormonlu olmadığı doğrulanır. Hormonlu yem kullanılamayacağı için hayvan yemlerinden süte hormon geçişi söz konusu değildir.

14 - SORU: Günde en fazla kaç litre su içebiliriz? Su zehirlenmesi diye bir şey var mı?

14 - Cevap: Normalde, bir kişi günde en fazla, Vücut Yüzeyi m2’si x 2,5 x 750 cc kadar su tüketmelidir. Bundan fazla sıvı tüketiyorsa bu durum incelenmelidir.

15 - SORU: Merkezinizde insülin pompası eğitimi veriliyor mu?

15 - Cevap: Evet. Randevu aldığınız takdirde eğitiminiz organize edilecektir.

16 - SORU: Kızım 4 kilo 300 g doğdu. Büyüyünce şeker hastası olur mu?

16 - Cevap: Hayır. Ancak risk açısından takip edilmelidir.

17 - SORU: Diyetle 1 haftada 6 kilo verdim, sonraki hafta, çok yemediğim halde, verdiğim kiloları fazlasıyla geri aldım. Bu neden oluyor, hormonlarımda bir sorun mu var?

17 - Cevap: 1 haftada 6 kg vermek çok yanlış bir uygulamadır. En kısa zamanda uzman bir diyetisyen ve endokrinolog takibine girmenizi öneririm.

18 - SORU: Eskiden sokaktan süt alırdık, sonra kutu sütlere alıştık. Bazen sokakta, eskiden olduğu gibi süt satanlara rastlıyorum. Alıp almama konusunda emin olamadım, sizce güvenilir midir?

18 - Çiğ süt kullanımı mikrobiyolojik açıdan tehlikelidir. Çiğ süte uygulanan kaynatma işlemi ise vitamin kaybına neden olmaktadır. Öte yandan sokak sütünde yabancı maddelerle karıştırarak satma gibi hileler de yapılabilmektedir. Pastörize ve UHT süt tüketimi güvenilirdir.

Ziyaretçi Sayacı :

Site Haritası

Sık Sorulan Sorular